#37 Pasticcio


Pasticcio to grecka odmiana włoskiej lasagne. To klasyczna zapiekanka kuchni południowej na bazie makaronu bucatini. W połączeniu z wyrazistym mięsem i sosem beszamelowym tworzy kompozycję idealną. Przepis zaczerpnięty został z najnowszej książki Piotra Ogińskiego. Smacznego!

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ:

  • 500g mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • olej
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oregano
  • 500g makaronu bucatini
  • 250g żółtego sera

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:

  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekane ząbki czosnku i czekamy, aż delikatnie się zasmażą. Wrzucamy liść laurowy oraz posiekaną cebulę. Gdy ta delikatnie się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy: tymianek, cynamon, pieprz i ewentualnie coś pikantnego. Całość mieszamy ze sobą.
  2. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie dodajemy dwa roztrzepane jajka i łączymy wszystko w jednolitą masę. Na koniec dodajemy oregano.
  3. Czas na sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i wlewamy stopniowo mleko. Gdy składniki połączą się ze sobą dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę surowego makaronu i rozprowadzamy na nim połowę sosu beszamelowego. Kolejną warstwą będzie mięsna masa. Po niej ponownie rozkładamy warstwę makaronu i resztę sosu beszamelowego. Całość pokrywamy startym serem.
  5. Odkładamy na 20 min i nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 stopni. Zapiekankę pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s