2# Sałatka grecka


Nic trudnego i wyszukanego. Żadna rewolucja czy nowość. Leniwe – a jakże! Wczorajszego wieczoru postanowiliśmy zrobić z dziewczyną coś szybkiego, dobrego i przede wszystkim lekkiego. Poniżej przepis: SKŁADNIKI:

  • 200g sera feta
  • 2 pomidory
  • pół cebuli białej i czerwonej
  • ogórek
  • 1/2 szklanki oliwek
  • rucola
  • pół sałaty lodowej
  • 2 sosy włoskie
  • przyprawy
  • odrobina oleju
  • opcjonalnie: grzanki z bazylią nasmararowane czosnkiem

Obrazek PRZYGOTOWANIE: 1. Siekamy naszą sałatę, która stanowić będzie podstawę naszego dania. Do sałaty dodajemy pokrojone w kostki pomidory, ogórka oraz ser feta. Nie zapominamy również o posiekaniu cebuli. 2. Leniwy wieczór zmusił mnie do wykorzystania włoskiego sosu. W tym celu zawartość 2 saszetek wsypałem do kubka mieszając go wraz z 6-cioma łyżkami oleju i wody. Zawartość kubka przelewamy do naszej sałatki. 3. Grzanki przygotowujemy w piekarniku w ok 150 stopniach. Dla smaku możemy uprzednio wysmarować go czosnkiem i przyprawić według gustu. Grzanki można również pokroić w kostkę i wsypać do naszej sałatki.

3 uwagi do wpisu “2# Sałatka grecka

  1. mogę poradzić, że do sałatki greckiej zdeycowanie lepiej i w smaku i w swojej fakturze, sprawdzają się pomidorki koktajlowe 😉 sałatka nie jest wtedy taka „rozdziabana”, co czasem się zdarza właśnie przez klasyczne pomidory 🙂

Dodaj komentarz