Nic trudnego i wyszukanego. Żadna rewolucja czy nowość. Leniwe – a jakże! Wczorajszego wieczoru postanowiliśmy zrobić z dziewczyną coś szybkiego, dobrego i przede wszystkim lekkiego. Poniżej przepis: SKŁADNIKI:
- 200g sera feta
- 2 pomidory
- pół cebuli białej i czerwonej
- ogórek
- 1/2 szklanki oliwek
- rucola
- pół sałaty lodowej
- 2 sosy włoskie
- przyprawy
- odrobina oleju
- opcjonalnie: grzanki z bazylią nasmararowane czosnkiem
PRZYGOTOWANIE: 1. Siekamy naszą sałatę, która stanowić będzie podstawę naszego dania. Do sałaty dodajemy pokrojone w kostki pomidory, ogórka oraz ser feta. Nie zapominamy również o posiekaniu cebuli. 2. Leniwy wieczór zmusił mnie do wykorzystania włoskiego sosu. W tym celu zawartość 2 saszetek wsypałem do kubka mieszając go wraz z 6-cioma łyżkami oleju i wody. Zawartość kubka przelewamy do naszej sałatki. 3. Grzanki przygotowujemy w piekarniku w ok 150 stopniach. Dla smaku możemy uprzednio wysmarować go czosnkiem i przyprawić według gustu. Grzanki można również pokroić w kostkę i wsypać do naszej sałatki.
mogę poradzić, że do sałatki greckiej zdeycowanie lepiej i w smaku i w swojej fakturze, sprawdzają się pomidorki koktajlowe 😉 sałatka nie jest wtedy taka „rozdziabana”, co czasem się zdarza właśnie przez klasyczne pomidory 🙂
A ja proponuje zrobić samemu sos do sałatki 🙂 robi sie go w kilka minut a jest wyśmienity 🙂 przepis zdradzę na priv 🙂
Can’t wait!