4# Pikantna zupa meksykańska


Dziś coś bardziej rozgrzewającego. Zupa chilli lub jak kto woli – meksykańska, to idealny posiłek dla osób lubiących lekko podgrzać swoje podniebienie. Idealna na imprezy, do tańca a nawet różańca.

SKŁADNIKI:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • pieprz czarny
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125g keczupu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • paczka Nachos
  • starkowany ser typu parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zaczynamy od krojenia cebuli w plastry i smażenia jej na oliwie z oliwek.

2. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy chilli, vegetą, solą i pieprzem. Smażymy aż wszystko nam się ładnie zaprzyjaźni.

3. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy koncentrat, ketchup, pomidory bez zalewy. Dusimy i czekamy aż zupa zgęstnieje.

4. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę doprawiając do smaku.

5. Dekorujemy serem typu parmezan i nachosami.

Dodaj komentarz