Dziś coś bardziej rozgrzewającego. Zupa chilli lub jak kto woli – meksykańska, to idealny posiłek dla osób lubiących lekko podgrzać swoje podniebienie. Idealna na imprezy, do tańca a nawet różańca.
SKŁADNIKI:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 4 cebule
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- pieprz czarny
- 0,5 litra bulionu
- 2 puszki czerwonej fasolki
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 125g keczupu
- sól
- oliwa z oliwek
- paczka Nachos
- starkowany ser typu parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zaczynamy od krojenia cebuli w plastry i smażenia jej na oliwie z oliwek.
2. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy chilli, vegetą, solą i pieprzem. Smażymy aż wszystko nam się ładnie zaprzyjaźni.
3. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy koncentrat, ketchup, pomidory bez zalewy. Dusimy i czekamy aż zupa zgęstnieje.
4. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę doprawiając do smaku.
5. Dekorujemy serem typu parmezan i nachosami.