Tłusty czwartek to dzień w którym nikt nie żałuje sobie łakoci. W najsłodszy dzień w roku zapominamy o dietach cud i kosztujemy wszystkiego, co znajduje się wokół. W tym roku wybór padł na faworki.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- łyżka spirytusu lub octu
- 4 żółtka
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 4 żółtka
- śmietana
- cukier puder
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej otwór do którego dodajemy spirytus lub ocet. Dodajemy sól, cukier oraz żółtka.
2. Powoli wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Ciasto przypominające te do makarony wałkujemy i dzielimy na części przypominające paski.
3. Paski te dzielimy na jeszcze mniejsze o wysokości mniej więcej 8cm i nacinamy środek, przez który przeprowadzimy nasze ciasto, by uzyskało ono kształt faworków.
4. Faworki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor po czym ręcznikiem papierowym suszymy z nadmiaru tłuszczu.
5. Całość posypujemy cukrem pudrem.