13# Faworki


Tłusty czwartek to dzień w którym nikt nie żałuje sobie łakoci. W najsłodszy dzień w roku zapominamy o dietach cud i kosztujemy wszystkiego, co znajduje się wokół. W tym roku wybór padł na faworki.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżka spirytusu lub octu
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 4 żółtka
  • śmietana
  • cukier puder
  • olej

10966809_786266174743620_1387898450_n

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej otwór do którego dodajemy spirytus lub ocet. Dodajemy sól, cukier oraz żółtka.
2. Powoli wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Ciasto przypominające te do makarony wałkujemy i dzielimy na części przypominające paski.

3. Paski te dzielimy na jeszcze mniejsze o wysokości mniej więcej 8cm i nacinamy środek, przez który przeprowadzimy nasze ciasto, by uzyskało ono kształt faworków.

4. Faworki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor po czym ręcznikiem papierowym suszymy z nadmiaru tłuszczu.

5. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz