31# Pita Grecka


W dzisiejszym przepisie pokażę Wam, jak przygotować grecki chleb Pita, który idealnie nadaje się do mięsa oraz różnego rodzaju past czy sosów. Pitę możemy serwować jako kieszeń lub jako dodatek naszych dań.

SKŁADNIKI:

  • Drożdże
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • oliwa
  • sól
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. W tym czasie przesiewamy mąkę i sól do której wlewamy tak przygotowane drożdże oraz oliwę. Całość mieszkamy dodając stopniowo resztę wody.

2. Ciasto ugniatamy do momentu w którym będzie dostatecznie elastyczne. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je i odstawiamy na około 3h, by miało ono czas wyrosnąć.

3. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki. Na posypanej mąką nawierzchni wałkujemy każdą aby miała 1-1,5 cm grubości. Placki przenosimy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “31# Pita Grecka

Dodaj komentarz