Chilanquiles Rojos – Zapiekane Nachos


Chilanquiles Rojos to tradycyjne meksykańskie danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Potrawa ta serwowana jest głównie na śniadanie i choć niewygląda najlepiej – doskonale smakuje. Do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • paczka nachos
  • filet z kurczaka/mięso mielone
  • puszka krojonych pomidorów
  • papryczka jalapeno
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli
  • cebula
  • mozzarella
  • żółty ser
  • szklanka śmietany 18%
  • czosnek
  • kolendra
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Na patelni smażymy mięso.
  3. Kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją na oliwie wraz z czosnkiem i puszką pomidorów. Następnie doprawiamy całość octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy nachos wraz z sosem oraz resztą składników.
  5. Zapiekamy około 15 minut.

 

Dodaj komentarz