Chilanquiles Rojos to tradycyjne meksykańskie danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Potrawa ta serwowana jest głównie na śniadanie i choć niewygląda najlepiej – doskonale smakuje. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- paczka nachos
- filet z kurczaka/mięso mielone
- puszka krojonych pomidorów
- papryczka jalapeno
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli
- cebula
- mozzarella
- żółty ser
- szklanka śmietany 18%
- czosnek
- kolendra
- oliwa
- ocet balsamiczny
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na patelni smażymy mięso.
- Kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją na oliwie wraz z czosnkiem i puszką pomidorów. Następnie doprawiamy całość octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy nachos wraz z sosem oraz resztą składników.
- Zapiekamy około 15 minut.