6# Faszerowana Papryka


Szukasz czegoś szybkiego na ząb? Dziś pokażę Wam w jak piekielnie prosty sposób można przygotować paprykę faszerowaną mięsem i serem fetą.

SKŁADNIKI :

  • 4 czerwone papryki
  • woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 30 dag mięsa mielonego
  • oliwa
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 30 dag sera żółtego
  • ser feta
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Całą procedurę rozpoczynamy od ugotowania ryżu.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Gdy cebula delikatnie nam zmięknie na patelnię wrzucamy mięso. Doprawiamy je papryką w proszku, solą, pieprzem i oregano.

3. Ugotowany wcześniej ryż łączymy z zawartością patelni. By farsz naszej papryki nie był zbyt suchy, do całości dodajemy przecier pomidorowy. Opcjonalnie całość posypujemy jeszcze pokruszoną fetą.

4. Rozgrzewamy piekarnik na 175 stopni i przystępujemy do wydrążania naszych papryk. Odcinamy kapelusz, pozbywamy się gniazda nasiennego i innych niepożądanych elementów.

5. Do środka naszych papryk nakładamy farsz i lekko go ubijamy. Następnie, wkładamy nasze papryki do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Wierzch papryki posypujemy tarkowanym serem i przykrywamy wszystko odciętym wcześniej kapeluszem.

6. Całość pieczemy ok. 30 minut.

Dodaj komentarz