Szukasz czegoś szybkiego na ząb? Dziś pokażę Wam w jak piekielnie prosty sposób można przygotować paprykę faszerowaną mięsem i serem fetą.
SKŁADNIKI :
- 4 czerwone papryki
- woreczek ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 30 dag mięsa mielonego
- oliwa
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- 30 dag sera żółtego
- ser feta
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Całą procedurę rozpoczynamy od ugotowania ryżu.
2. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Gdy cebula delikatnie nam zmięknie na patelnię wrzucamy mięso. Doprawiamy je papryką w proszku, solą, pieprzem i oregano.
3. Ugotowany wcześniej ryż łączymy z zawartością patelni. By farsz naszej papryki nie był zbyt suchy, do całości dodajemy przecier pomidorowy. Opcjonalnie całość posypujemy jeszcze pokruszoną fetą.
4. Rozgrzewamy piekarnik na 175 stopni i przystępujemy do wydrążania naszych papryk. Odcinamy kapelusz, pozbywamy się gniazda nasiennego i innych niepożądanych elementów.
5. Do środka naszych papryk nakładamy farsz i lekko go ubijamy. Następnie, wkładamy nasze papryki do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Wierzch papryki posypujemy tarkowanym serem i przykrywamy wszystko odciętym wcześniej kapeluszem.
6. Całość pieczemy ok. 30 minut.