Każdy z nas uwielbia kuchnię włoska. Zdobyła ona swoją popularność poprzez dużą ilość warzyw i niesamowity aromat przypraw takich jak oregano czy bazylia. Dziś pokażę Wam przepis najprostszy z możliwych, a więc Spaghetti Bolognese. To absolutny elementarz dla ludzi rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem.
SKŁADNIKI:
- Opakowanie dobrego makaronu typu spaghetti
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5kg
- Pomidory w puszcze bez skórki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Wino czerwone wytrawne
- Koncentrat pomidorowy
- Ser typu parmezan
- Oregano
- Bazylia
- Rozmaryn
- Pieprz i Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni i wrzuceniu do niej drobno posiekanej cebuli. Musi się ona przeszklić, by wkrótce potem dołożyć do niej czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Do naszej cebuli i czosnku dorzucamy mięso i drobno je rozgniatamy. Całość dusimy z dodatkiem ziół (oregano, bazylia, rozmaryn) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gdy mięso będzie już gotowe, dorzucamy nasze pomidory i rozrobiony z wodą koncentrat. Wszystko dusimy do momentu w którym nasz sos będzie gęsty i podlewamy go odrobiną czerwonego wina.
- Do zagotowanej wody wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy dobrej jakości makaron. Postępujemy wedle przepisu z opakowania.
- Dekorujemy nasze danie parmezanem i liśćmi bazylii.
2 uwagi do wpisu “7# Spaghetti Bolognese”