7# Spaghetti Bolognese


Każdy z nas uwielbia kuchnię włoska. Zdobyła ona swoją popularność poprzez dużą ilość warzyw i niesamowity aromat przypraw takich jak oregano czy bazylia. Dziś pokażę Wam przepis najprostszy z możliwych, a więc Spaghetti Bolognese. To absolutny elementarz dla ludzi rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem.

SKŁADNIKI:

  • Opakowanie dobrego makaronu typu spaghetti
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5kg
  • Pomidory w puszcze bez skórki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Wino czerwone wytrawne
  • Koncentrat pomidorowy
  • Ser typu parmezan
  • Oregano
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Pieprz i Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni i wrzuceniu do niej drobno posiekanej cebuli. Musi się ona przeszklić, by wkrótce potem dołożyć do niej czosnek wyciśnięty przez praskę.
  2. Do naszej cebuli i czosnku dorzucamy mięso i drobno je rozgniatamy. Całość dusimy z dodatkiem ziół (oregano, bazylia, rozmaryn) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Gdy mięso będzie już gotowe, dorzucamy nasze pomidory i rozrobiony z wodą koncentrat. Wszystko dusimy do momentu w którym nasz sos będzie gęsty i podlewamy go odrobiną czerwonego wina.
  4. Do zagotowanej wody wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy dobrej jakości makaron. Postępujemy wedle przepisu z opakowania.
  5. Dekorujemy nasze danie parmezanem i liśćmi bazylii.

2 uwagi do wpisu “7# Spaghetti Bolognese

Dodaj komentarz