Kolejnym wśród włoskich makaronów jest cannelloni. Serwowany najczęściej z mięsem i sosem pomidorowym z dużą ilością włoskich ziół. I właśnie to danie przygotujemy sobie na dzisiaj.
- 0,5 kg mięsa mielonego
- Makaron cannelloni
- 50 dag sera żółtego
- jajo
- 2 duże cebule
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Sos do cannelloni nie różni się znacząco od tego, który wykorzystujemy w spaghetti – Sos boloński . Sęk w tym aby był on bardziej gęsty, aby doskonale wypełnił powierzchnię makaronu. W tym celu do naszego sosu wbijemy jajko.
2. Faszerowany makaron układamy blisko siebie na wcześniej przygotowanym i wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i posypujemy go parmezanem lub żółtym serem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Przygotowujemy sos, którym zalejemy nasz makaron. W tym celu blendujemy pomidory z ziołami, czosnkiem i odrobiną koncentratu. Opcjonalnie przygotowujemy również sos beszamelowy.
4. Wkładamy nasze naczynie do piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 40 min.