19# Cannelloni 


Kolejnym wśród włoskich makaronów jest cannelloni. Serwowany najczęściej z mięsem i sosem pomidorowym z dużą ilością włoskich ziół. I właśnie to danie przygotujemy sobie na dzisiaj.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • Makaron cannelloni 
  • 50 dag sera żółtego
  • jajo
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Sos do cannelloni nie różni się znacząco od tego, który wykorzystujemy w spaghetti – Sos boloński . Sęk w tym aby był on bardziej gęsty, aby doskonale wypełnił powierzchnię makaronu. W tym celu do naszego sosu wbijemy jajko.

2. Faszerowany makaron układamy blisko siebie na wcześniej przygotowanym i wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i posypujemy go parmezanem lub żółtym serem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

10984920_799497843420453_1642965495_n

3. Przygotowujemy sos, którym zalejemy nasz makaron. W tym celu blendujemy pomidory z ziołami, czosnkiem i odrobiną koncentratu. Opcjonalnie przygotowujemy również sos beszamelowy.

4. Wkładamy nasze naczynie do piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 40 min.

11063172_799499550086949_162134436_n

Dodaj komentarz