18# Kurczak po węgiersku


Kuchnia węgierska charakteryzuje się częstym wykorzystywaniem papryki – najczęściej w postaci proszku. Węgrzy nie mają sobie równych pod kątem ilości potraw zawierających to warzywo, więc każda szanująca się gospodyni domowa rozpoczyna przygotowanie posiłku od zastanowienia się co do niej dodać. My, dodamy dziś do niej kurczaka oraz delikatne, lane kluseczki.

SKŁADNIKI:

  • Kurczak (w każdej postaci)
  • Łyżka masła
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Łyżka ostrej papryki
  • Tymianek
  • Ząbek czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • Kwaśna śmietana 12% – opcjonalnie
  • Łyżka mąki pszennej
  • sól

11039496_796911053679132_206559862_n

SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 3 jajka
  • Sól
  • 250 g mąki

11040724_796911043679133_1878574789_n

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY:

  1. Do garnka wrzucamy łyżkę masła. Gdy te nam się delikatnie roztopi dodajemy do niego paprykę słodką i ostrą. Gdy stworzymy coś w rodzaju pasty, dodajemy również tymianek.
  2. Do powstałej pasty dodajemy ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w większą kostkę.
  3. Wrzucamy kurczaka mieszając go z pastą.
  4. Kroimy słodką paprykę i pomidory w większą kostkę i dodajemy ją do garnka. Solimy całość i zalewamy potrawkę dwoma kubkami wody. Przykrywamy całość i dusimy 20 min.
  5. Do 150ml kwaśnej śmietany 12% dodajemy łyżkę mąki pszennej i koło 2 łyżki wody.
  6. Wyciągamy kurczaka by zagęścić sos zrobioną wcześniej śmietaną. Hartujemy śmietanę dodając do niej 2 łyżki naszego sosu. Wrzucamy kurczaka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KLUSEK:

  1. Do niecałego kubka mąki wbijamy 3 jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy aby nasze ciasto było luźne. Dodajemy w tym celu odpowiednią ilość wody. Przez tarkę wrzucamy do wrzącej wody nasze ciasto. Po 2 minutach kluski są gotowe

Dodaj komentarz