17# Greckie Bifteki


Bifteki to świetna alternatywa dla polskich kotletów mielonych. Ich farsz w postaci sera feta w połączeniu z pitą, sałatką grecką, tzatzikami lub w mojej wersji – ryżem z sosem pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oregano
  • Łyżka tyminaku
  • Szczypta cynamonu
  • Sól i pieprz
  • 1 jajko
  • Mięta
  • Opcjonalnie: bułka tarta
  • Ser feta
  • Dodatki wedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do wołowiny dodajemy pokrojoną cebulęi czosnek. Wcieramy pomidora do środka, by mięso nie było suche.
  2. Przyprawiamy łyżką tymianku, oregano i szczyptą cynamonu, oraz solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i drobno posiekaną miętę. Wyrabiamy mięso.  UWAGA: gdy mięso jest zbyt rzadkie dodajmy odrobinę bułki tartej. Trzeba tutaj jednak uważać, bo jej nadmiar może zepsuć smak naszego dania.
  3. Czas na formowanie kotletów. Do ich środka kładziemy spory kawałek pokrojonego wcześniej sera typu feta.
  4. Kotelty smażymy na patelni lub wkładamy do piekarnika na 200 stopni.
  5. Podajemy z pitą i sałatką grecką, tzatzikami lub w mojej wersji z ryżem i sosem pomidorowym.

 

2 uwagi do wpisu “17# Greckie Bifteki

Dodaj komentarz