Bifteki to świetna alternatywa dla polskich kotletów mielonych. Ich farsz w postaci sera feta w połączeniu z pitą, sałatką grecką, tzatzikami lub w mojej wersji – ryżem z sosem pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 3 łyżki oregano
- Łyżka tyminaku
- Szczypta cynamonu
- Sól i pieprz
- 1 jajko
- Mięta
- Opcjonalnie: bułka tarta
- Ser feta
- Dodatki wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do wołowiny dodajemy pokrojoną cebulęi czosnek. Wcieramy pomidora do środka, by mięso nie było suche.
- Przyprawiamy łyżką tymianku, oregano i szczyptą cynamonu, oraz solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i drobno posiekaną miętę. Wyrabiamy mięso. UWAGA: gdy mięso jest zbyt rzadkie dodajmy odrobinę bułki tartej. Trzeba tutaj jednak uważać, bo jej nadmiar może zepsuć smak naszego dania.
- Czas na formowanie kotletów. Do ich środka kładziemy spory kawałek pokrojonego wcześniej sera typu feta.
- Kotelty smażymy na patelni lub wkładamy do piekarnika na 200 stopni.
- Podajemy z pitą i sałatką grecką, tzatzikami lub w mojej wersji z ryżem i sosem pomidorowym.
Ta wersja z pitą brzmi obłędnie! Zrobię na pewno! :3
Musisz! Na pewno nie będziesz żałować 🙂