Dzisiaj coś z domowego podwórka. Fasolka, nazywana często po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i angielskich śniadań.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 200/250 g kiełbasy
- 200 g boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- olej
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zalewamy fasolę ciepłą wodą i odkładamy ją na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Do wrzącej wody dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
2. Kroimy kiełbasę oraz boczek oraz je podsmażamy następnie dodajemy je do fasoli. Podobnie czynimy z cebulą.
3. Pod koniec dodajemy do fasoli pomidory oraz odrobinę koncentratu. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Możemy dodać do niej również odrobinę maggi.
4. Na patelnie dodajemy mąkę i masło energicznie mieszając. Robimy to głównie po to, by nasza potrawa nieco zgęstniała. W tym celu po lekkim podtrzymaniu na ogniu dodajemy ją do fasoli.
5. Gotujemy przez kwadrans.
Smacznego!