16# Fasolka po bretońsku


Dzisiaj coś z domowego podwórka. Fasolka, nazywana często po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i angielskich śniadań.

11007556_792347604135477_462332425_n

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 200/250 g kiełbasy
  • 200 g  boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zalewamy fasolę ciepłą wodą i odkładamy ją na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Do wrzącej wody dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

2. Kroimy kiełbasę oraz boczek oraz je podsmażamy następnie dodajemy je do fasoli. Podobnie czynimy z cebulą.

3. Pod koniec dodajemy do fasoli pomidory oraz odrobinę koncentratu. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Możemy dodać do niej również odrobinę maggi.

4. Na patelnie dodajemy mąkę i masło energicznie mieszając. Robimy to głównie po to, by nasza potrawa nieco zgęstniała. W tym celu po lekkim podtrzymaniu na ogniu dodajemy ją do fasoli.

5. Gotujemy przez kwadrans.

Smacznego!

Dodaj komentarz