15# Lasagne


Po chwilowej przerwie wracamy do gotowania! Z tej okazji na tapet ląduje dzisiaj kolejne włoskie danie – Lasagne. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 200g makaronu lasagne
  • sos boloński ( 0,5 kg mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 500g krojonych pomidorów z puszki, oliwa z oliwek, bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • sos beszamelowy (2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka)
  • parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozpoczynamy od przygotowania sosu bolońskiego, którego przepis znajdziecie  poniżej: https://zgotowany.wordpress.com/2015/01/24/7-spaghetti-bolognese/

2. Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rogrzania w garnku 2 łyżek masła i dodaniu do nich 2 łyżek mąki. Następnie stopniowo dodajemy mleko tak, aby sos zrobił się gładki. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu po czym dodajemy sól i gałkę muszkatołową.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy sobie żaroodporne naczynie. Jego spód smarujemy delikatnie masłem i wlewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na tak powstałą masę dajemy płatki lasagne (każdy płat wrzucamy na około 20 sekund do wrzącej wody, by był miękki po upieczeniu)

4. Na makaronie lasagne rozprowadzamy sos boloński i odrobinę sosu beszamelowego. Następnie posypujemy wszystko parmezanem. Zbieg powtarzamy 4-krotnie.

5. Pieczemy lasagne ok 50 minut, przykrywając mniej więcej w połowie czasu pieczenia folią aluminiową, aby makaron nie stał się twardy.

Smacznego!

Dodaj komentarz