#8 Mojito


Dziś zademonstruję Wam jak przyrządzić popularne, kubańskie Mojito na bazie białego rumu. Jeśli marzycie o orzeźwiającym drinku z nutą kwaśno-słodko-miętowego smaku to z pewnością się nie zawiedziecie. Mojito zaspokoi najbardziej wytrawne podniebienie mimo, że przyrządza się je w iście banalny sposób.

SKŁADNIKI:

  • 40ml białego rumu (najlepszej jakości rumy do Mojito to Bacardi lub Havana)
  • 4 liście świeżej mięty
  • 1/2 limonki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • kruszony lód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Połowę limonki kroimy na 4 części, wrzucamy je do szklanki typu „long”, na limonki sypiemy brązowy cukier oraz wrzucamy liście świeżej mięty.
2. Całość ugniatamy do całkowitego rozgniecenie cukru (podczas picia drinka przez słomkę niedopuszczalne jest „wciągnięcie” drobinek cukru).
3. 75% szklanki zasypujemy drobno kruszonym lodem.
4. Po lodzie wlewamy rum.
5. Całość starannie od spodu mieszany łyżką barmańską, aby składniki drinki ładnie się połączyły.
6. Dla dekoracji do szklanki wkładamy świeżą miętą i całe, nieugniecione limonki.

Dodaj komentarz