9# KFC Strips


Kentucky Fried Chicken to jedna z najpopularniejszych sieci serwujących kurczaki na świecie. Nie trzeba jednak ruszać się z domu, by przygotować sobie ten rodzaj kurczaka i zamienić na chwilę swoją kuchnię w królestwo Harlanda Sandersa.

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • odrobina mleka
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kroimy naszego kurczaka w paski i wrzucamy go do miski. Przyprawiamy go solą, pieprzem cayenne i zwykłym pieprzem.

2. W drugiej misce wyrabiamy ciasto naleśnikowe. Rozpoczynamy od wbicia jajka, które solimy i przyprawiamy ponownie pieprzem cayenne. Następnie dodajemy mąkę i mleko wyrabiając stosunkowo gęste ciasto naleśnikowe.

3. Zalewamy naszego kurczaka ciastem naleśnikowym.

4. Do dużej miski wsypujemy mąkę w której będziemy panierować naszego kurczaka. By uzyskać efekt „łusek” jak w KFC nie przyciskamy kurczaka do mąki, lecz poruszamy delikatnie naczyniem, by kurczak sam obtoczył się w naszej mące.

5. Wrzucamy naszego panierowanego kurczaka do frytkownicy lub do garnka z nagrzanym olejem. Smażymy na głębokim tłuszczu do momentu przyrumienia się panierki. Gotowego kurczaka zawijamy w papier kuchenny.

Smacznego!

Dodaj komentarz