Kentucky Fried Chicken to jedna z najpopularniejszych sieci serwujących kurczaki na świecie. Nie trzeba jednak ruszać się z domu, by przygotować sobie ten rodzaj kurczaka i zamienić na chwilę swoją kuchnię w królestwo Harlanda Sandersa.
SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- odrobina mleka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kroimy naszego kurczaka w paski i wrzucamy go do miski. Przyprawiamy go solą, pieprzem cayenne i zwykłym pieprzem.
2. W drugiej misce wyrabiamy ciasto naleśnikowe. Rozpoczynamy od wbicia jajka, które solimy i przyprawiamy ponownie pieprzem cayenne. Następnie dodajemy mąkę i mleko wyrabiając stosunkowo gęste ciasto naleśnikowe.
3. Zalewamy naszego kurczaka ciastem naleśnikowym.
4. Do dużej miski wsypujemy mąkę w której będziemy panierować naszego kurczaka. By uzyskać efekt „łusek” jak w KFC nie przyciskamy kurczaka do mąki, lecz poruszamy delikatnie naczyniem, by kurczak sam obtoczył się w naszej mące.
5. Wrzucamy naszego panierowanego kurczaka do frytkownicy lub do garnka z nagrzanym olejem. Smażymy na głębokim tłuszczu do momentu przyrumienia się panierki. Gotowego kurczaka zawijamy w papier kuchenny.
Smacznego!