Myśląc o jakiejkolwiek zupie często z automatu przychodzi nam do głowy zupa pomidorowa. Przywołuje ona zapach dzieciństwa, rozgrzewa w zimne wieczory, a jej wyjątkowy smak sprawia, że niemal nigdy jej nie odmawiamy. A wszystko to za sprawą głównego składnika – świeżych pomidorów.
SKŁADNIKI:
- porcja rosołowa/ kostka rosołowa
- ryż/makaron
- pomidory krojone w puszce
- 2 łyżki koncentratu
- śmietana 18%
- włoszczyzna
- cebula
- natka pietruszki
- listek laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Porcję rosołową lub kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy go wodą. Całość gotujemy i lekko solimy. Wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego wraz z listkiem laurowym.
2. Po chwili dorzucamy włoszczyznę i pokrojoną cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając.
3. Gotujemy ryż lub makaron według zaleceń producenta.
4. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz zabielamy (jeśli lubicie) śmietaną.