10# Zupa Pomidorowa


Myśląc o jakiejkolwiek zupie często z automatu przychodzi nam do głowy zupa pomidorowa. Przywołuje ona zapach dzieciństwa, rozgrzewa w zimne wieczory, a jej wyjątkowy smak sprawia, że niemal nigdy jej nie odmawiamy. A wszystko to za sprawą głównego składnika – świeżych pomidorów.

SKŁADNIKI:

  • porcja rosołowa/ kostka rosołowa
  • ryż/makaron
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 łyżki koncentratu
  • śmietana 18%
  • włoszczyzna
  • cebula
  • natka pietruszki
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Porcję rosołową lub kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy go wodą. Całość gotujemy i lekko solimy. Wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego wraz z listkiem laurowym.

2. Po chwili dorzucamy włoszczyznę i pokrojoną cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając.

3. Gotujemy ryż lub makaron według zaleceń producenta.

4. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz zabielamy (jeśli lubicie) śmietaną.

Dodaj komentarz