Dzisiaj coś bardziej wegetariańskiego. Placki z cukinii w bardzo eleganckim wydaniu. Enjoy!
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia (domyślnie dla dwóch osób)
- jajko
- 4 łyżki mąki
- cebula
- rozmaryn
- oregano
- słodka papryka
- sól i pieprz
Sos:
- 3 łyżki śmietany 18%
- bazylia
- sok z cytryny
- odrobina mleka
- sól
Dekoracja:
- orzechy
- marchew
- rukola
- oliwka
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PLACKÓW:
- Za pomocą tarki trzemy naszą cukinię (najlepiej wykorzystać w tym celu największe otwory). Następnie całość solimy czekając, aż cukinia wypuści wodę.
- Pozbywamy się nadmiaru wody z cukinii i wbijamy jajko.
- Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę wraz z przyprawami: rozmarynem, papryką, oregano i pieprzem.
- Dodajemy 4 łyżki mąki wyrabiając jednolitą masę.
- Pieczemy placki na oliwie z oliwek po czym owijamy je papierem, by nie były zbyt tłuste.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU ŚMIETANOWEGO:
- Do miski dodajemy 2 łyżki śmietany 18 procentowej oraz bazylię (najlepiej świeżą)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy odrobinę mleka.
- Solimy mieszając wszystko.
DEKORACJA:
W moim przypadku jest to marchew wraz z orzechami i rukolą.