11# Placki z cukinii


Dzisiaj coś bardziej wegetariańskiego. Placki z cukinii w bardzo eleganckim wydaniu. Enjoy!

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia (domyślnie dla dwóch osób)
  • jajko
  • 4 łyżki mąki
  • cebula
  • rozmaryn
  • oregano
  • słodka papryka
  • sól i pieprz

Sos:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • bazylia
  • sok z cytryny
  • odrobina mleka
  • sól

Dekoracja:

  • orzechy
  • marchew
  • rukola
  • oliwka
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PLACKÓW:

  1. Za pomocą tarki trzemy naszą cukinię (najlepiej wykorzystać w tym celu największe otwory). Następnie całość solimy czekając, aż cukinia wypuści wodę.
  2. Pozbywamy się nadmiaru wody z cukinii i wbijamy jajko.
  3. Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę wraz z przyprawami: rozmarynem, papryką, oregano i pieprzem.
  4. Dodajemy 4 łyżki mąki wyrabiając jednolitą masę.
  5. Pieczemy placki na oliwie z oliwek  po czym owijamy je papierem, by nie były zbyt tłuste.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU ŚMIETANOWEGO:

  1. Do miski dodajemy 2 łyżki śmietany 18 procentowej oraz bazylię (najlepiej świeżą)
  2. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy odrobinę mleka.
  3. Solimy mieszając wszystko.

DEKORACJA:

W moim przypadku jest to marchew wraz z orzechami i rukolą.

Dodaj komentarz