21# Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Sos słodko-kwaśny, który idealnie łączy się z ryżem i kurczakiem to danie popularne niemal na całym świecie. Charakterystyczny smak, wykorzystywany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych nie musi zmuszać nas do kupna gotowego produktu. Dziś pokażę Wam jak zrobić taki sos w domowym zaciszu. To banalnie proste!

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1 puszka krojonego ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomarańcza
  • cytryny lub 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 papryka żółta
  • cebule
  • 2 marchewki
  • Puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki octu winnego/syropu daktylowego
  • 2-3 płaskie łyżki cukru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • migdały do dekoracji
  • Olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nasze gotowanie rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Na tak przygotowaną patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę. Przez praskę wyciskamy czosnek oraz dodajemy odlane z soku pomidory z puszki. Sok jeszcze się nam przyda – gdy wszystko się poddusi, zalewamy całość zawartością puszki. Następnym krokiem będzie dodanie drobno posiekanej papryki oraz ananasa i kukurydzy.
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn.
  3. Całość doprawiamy octem, cukrem, solą, curry, pieprzem cayenne i papryką słodką. Całość gotujemy aż papryka zmięknie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżkach i zagęszczamy sos.

Dodaj komentarz