Sos słodko-kwaśny, który idealnie łączy się z ryżem i kurczakiem to danie popularne niemal na całym świecie. Charakterystyczny smak, wykorzystywany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych nie musi zmuszać nas do kupna gotowego produktu. Dziś pokażę Wam jak zrobić taki sos w domowym zaciszu. To banalnie proste!
SKŁADNIKI:
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1 puszka krojonego ananasa
- 1 papryka czerwona
- 1 pomarańcza
- cytryny lub 3 łyżki octu ryżowego
- 1 papryka żółta
- cebule
- 2 marchewki
- Puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki octu winnego/syropu daktylowego
- 2-3 płaskie łyżki cukru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- Szczypta pieprzu cayenne
- Sól, pieprz
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- migdały do dekoracji
- Olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nasze gotowanie rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Na tak przygotowaną patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę. Przez praskę wyciskamy czosnek oraz dodajemy odlane z soku pomidory z puszki. Sok jeszcze się nam przyda – gdy wszystko się poddusi, zalewamy całość zawartością puszki. Następnym krokiem będzie dodanie drobno posiekanej papryki oraz ananasa i kukurydzy.
- Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn.
- Całość doprawiamy octem, cukrem, solą, curry, pieprzem cayenne i papryką słodką. Całość gotujemy aż papryka zmięknie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżkach i zagęszczamy sos.