22# Placek po węgiersku


Kochani zgotowani! Na początku chciałem przeprosić za krótką przerwę w publikowaniu! Ostatnio brakowało mi co najmniej kilku dodatkowych godzin w dobie.  Po krótkiej przerwie wracam i serwuje wam kolejny przepis. Placek po węgiersku to danie proste, szybkie, tanie i przede wszystkim smaczne.  Na tym zakończę kolejne epitety bo chętnie przeczytam je w komentarzach poniżej! Bon Appetit!

SKŁADNIKI:

1. Placki:

  • Ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Olej
  • Sól, pieprz

2. Gulasz

  • 0,5kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • Opcjonalnie: pieczarki
  • Mąka
  • Przecier pomidorowy
  • Mielone ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Śmietana
  • Olej
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nasze danie rozpoczynamy od przygotowania masy na placki ziemniaczane. W tym celu nasze pierwsze działania powinny skupić się wokół starcia ziemniaków i cebuli. Gdy całość zetrzemy na gładką masę dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Nasz placek lub nieco mniejsze placki będziemy smażyć wówczas gdy nasz gulasz będzie już gotowy.
  2. Czas na owy gulasz. Mięso kroimy a mniejsze kawałki pozbywając się przy tym tłustych elementów. Cebulę, paprykę (opcjonalnie pieczarki) kroimy w drobną kostkę. Mięso możemy wcześniej oczywiście zamarynować z czosnkiem lub po prostu obtoczyć w mące. Naszym następnym krokiem jest wrzucenie tak przygotowanego mięsa na gorącą patelnie. Na tym etapie możemy dodać również podsmażoną cebulkę. Warto pamiętać, że mięso często należy podlewać wodą. Do patelni dodajemy liść laurowy oraz szczyptę mielonego ziela angielskiego. Dusimy przez około godzinę. Gdy mięso będzie już miękkie możemy zredukować nasz sos. Klasyczny gulasz zakończylibyśmy oczywiście dodaniem odrobiny zahartowanej śmietany jednak w przypadku tego dania postąpimy nieco inaczej. W tym celu dodajemy jeszcze przecier pomidorowy i drobno pokrojoną paprykę.
  3. Nasze danie dekorujemy odrobiną śmietany i posiekaną w wiórki papryką. Jeśli mamy większy placek efektowanie zawijamy go wpół. Na koniec posypujemy ulubionymi ziołami.

Dodaj komentarz