Jeżeli jest na sali osoba która myśli, że lepiej jest kupić gotowe placki tortilli z marketu zamiast wykonać je na własny sposób – ten przepis najprawdopodobniej nie jest dla niej. Nasz placek prosto z Meksyku podamy dziś na dwa sposoby – oba zafaszerujemy ogromem warzyw, kurczakiem i chorizo! Mega smaczne danie w piekielnie szybki sposób! Smacznego!
SKŁADNIKI NA TORTILLE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- pomidory koktajlowe
- sałata pekińska
- rukola
- papryka
- ogórek zielony i/lub konserwowy
- cebula
- kukurydza
- odrobina ketchupu i majonezu
- usmażony w kostkę kurczak (warto go zamarynować!)
- chorizo
- opcjonalnie: parmezan/ starty ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, którą mieszamy wraz z szczyptą soli. Do tak przygotowanej miski wlewamy 160ml wrzącej wody. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Całość ugniatamy i odstawiamy na jakiś czas.
2. W tym czasie warto pokroić dowolnie wybrane przez Was warzywa oraz rodzaj mięsa. Mięso smażymy i wrzucamy go do naszej sałatki. Do całości dodajemy odrobinę ketchupu i majonezu. Im mniej tego drugiego, tym lepiej.
3. Ciasto dzielimy na 6-8 części i ugniatamy je w kulki. Tak przygotowaną kulkę rozgniatamy na posypanym mąką stole i wałkujemy na okągły kształ.
4. Rozgrzewamy suchą patelnię na której wrzucamy nasze placki. Te smażymy niecałą minutę z jednej strony i około 20/30 sekund z drugiej strony.
5. Na środku placka w pionie rozprowadzamy nasz farsz. Dwa górne boki zawijamy lekko (na 2 cm) a następnie zwijamy placek w poziomie. Wszystko to robimy oczywiście po to, by nasz farsz nie wydostał się na zewnątrz. Opcjonalnie możemy całość posypać serem lub parmezanem.
6. Całość możemy jeszcze przyrumienić w opiekaczu, choć osobiście wolę je w miękkiej postaci.
Smacznego!