23# Tortilla z kurczakiem i chorizo


Jeżeli jest na sali osoba która myśli, że lepiej jest kupić gotowe placki tortilli z marketu zamiast wykonać je na własny sposób – ten przepis najprawdopodobniej nie jest dla niej. Nasz placek prosto z Meksyku podamy dziś na dwa sposoby – oba zafaszerujemy ogromem warzyw, kurczakiem i chorizo! Mega smaczne danie w piekielnie szybki sposób! Smacznego!

SKŁADNIKI NA TORTILLE:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • pomidory koktajlowe
  • sałata pekińska
  • rukola
  • papryka
  • ogórek zielony i/lub konserwowy
  • cebula
  • kukurydza
  • odrobina ketchupu i majonezu
  • usmażony w kostkę kurczak (warto go zamarynować!)
  • chorizo
  • opcjonalnie: parmezan/ starty ser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, którą mieszamy wraz z szczyptą soli. Do tak przygotowanej miski wlewamy 160ml wrzącej wody. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Całość ugniatamy i odstawiamy na jakiś czas.

2. W tym czasie warto pokroić dowolnie wybrane przez Was warzywa oraz rodzaj mięsa. Mięso smażymy i wrzucamy go do naszej sałatki. Do całości dodajemy odrobinę ketchupu i majonezu. Im mniej tego drugiego, tym lepiej.

3. Ciasto dzielimy na 6-8 części i ugniatamy je w kulki. Tak przygotowaną kulkę rozgniatamy na posypanym mąką stole i wałkujemy na okągły kształ.

4. Rozgrzewamy suchą patelnię na której wrzucamy nasze placki. Te smażymy niecałą minutę z jednej strony i około 20/30 sekund z drugiej strony.

5. Na środku placka w pionie rozprowadzamy nasz farsz. Dwa górne boki  zawijamy lekko (na 2 cm) a następnie zwijamy placek w poziomie. Wszystko to robimy oczywiście po to, by nasz farsz nie wydostał się na zewnątrz. Opcjonalnie możemy całość posypać serem lub parmezanem.

6. Całość możemy jeszcze przyrumienić w opiekaczu, choć osobiście wolę je w miękkiej postaci.

Smacznego!

Dodaj komentarz