Sezon grillowy za pasem, więc warto dołożyć wszelkich starań, by potrawy schodzące z rusztu nabierały wyjątkowego smaku. W dzisiejszym poście pokażę Wam jak prosty w wykonaniu jest grecki sos Tzatziki. Mawia się, że każdy Grek robi go inaczej. Doskonały do mięs, warzyw i pieczywa. Jednym słowem – do wszystkiego.
SKŁADNIKI:
- ogórek zielony
- jogurt grecki
- czosnek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- koperek/mięta
- oregano
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wedle oryginalnego przepisu, na najmniejszych oczkach tarki ścieramy ogórka wraz z jego skórą. By pozbyć się nadmiaru wody całość solimy i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie nasz ogórek będzie pozbawiony jej zbędnej ilości i będzie przy tym o wiele bardziej gęsty. Całość pieprzymy wedle uznania.
2. Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Tak przygotowaną masę mieszkamy z gęstym, greckim jogurtem i posiekanym koperkiem lub miętą. Całość zakrapiamy jeszcze odorbiną soku z cytryny oraz oliwą i wkładamy do lodówki. Im dłużej sos będzie się w niej znajdował – tym lepiej.
Smacznego!