Ciasto francuskie nadaje się niemal do wszystkiego. Doskonałym na to przykładem jest dzisiejszy przepis na soczystego kurczaka z serem i sosem musztardowym. Zapewniam Was – wyjątkowy smak w niecodziennym wydaniu!
SKŁADNIKI:
- Ciasto francuskie
- Pierś z kurczaka
- Ser żółty
- Jogurt
- Musztarda
- Bulion
- Mąka
- Masło
- Przyprawy
- Olej
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Trudno mówić tu o głębszej filozofii. Całość rozpoczynamy od zamarynowania mięsa w ulubiony przez siebie sposób.
- W czasie w którym nasze mięso się marynuje, możemy zająć się naszym sosem musztardowym. Jego najlepsza wersja to oczywiście rozpuszczony bulion z odrobina masła, 2 łyżkami musztardy, szczyptą mąki i jogurtu wraz z sola i pieprzem. Jeśli jednak nie macie na to czasu jogurt i musztarda załatwią sprawę.
- Ciasto francuskie kroimy na pół i kładziemy na środku starty ser, sos majonezowy i pokaźny kawałek zamarynowanego kurczaka. Skrajne kawałki ciasta kroimy wzdłuż kurczaka by można go było zawinąć w dobrze prezentujący się sposób.
- Całość zawijamy w coś na kształt warkocza i smarujemy białkiem, by w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 min, nabrał odpowiedniego koloru.
Smacznego!
wygląda przepysznie.