26# Kurczak w cieście francuskim z serem i sosem musztardowym


Ciasto francuskie nadaje się niemal do wszystkiego. Doskonałym na to przykładem jest dzisiejszy przepis na soczystego kurczaka z serem i sosem musztardowym. Zapewniam Was – wyjątkowy smak w niecodziennym wydaniu! 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto francuskie
  • Pierś z kurczaka 
  • Ser żółty
  • Jogurt 
  • Musztarda 
  • Bulion
  • Mąka
  • Masło
  • Przyprawy
  • Olej 
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Trudno mówić tu o głębszej filozofii. Całość rozpoczynamy od zamarynowania mięsa w ulubiony przez siebie sposób.
  2. W czasie w którym nasze mięso się marynuje, możemy zająć się naszym sosem musztardowym. Jego najlepsza wersja to oczywiście rozpuszczony bulion z odrobina masła, 2 łyżkami musztardy, szczyptą mąki i jogurtu wraz z sola i pieprzem. Jeśli jednak nie macie na to czasu jogurt i musztarda załatwią sprawę. 
  3. Ciasto francuskie kroimy na pół i kładziemy na środku starty ser, sos majonezowy i pokaźny kawałek zamarynowanego kurczaka. Skrajne kawałki ciasta kroimy wzdłuż kurczaka by można go było zawinąć w dobrze prezentujący się sposób.  
  4. Całość zawijamy w coś na kształt warkocza i smarujemy białkiem, by w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 min, nabrał odpowiedniego koloru.

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “26# Kurczak w cieście francuskim z serem i sosem musztardowym

Dodaj komentarz