27# Burgery


Burgery! Któż z nas ich nie lubi? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować je w swojej kuchni!

SKŁADNIKI NA BUŁKI:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka soli
  • Sezam
  • ¼ kostki masła

SKŁADNIKI NA BURGERY :

  • 0,5 kg wołowiny (najlepiej 20% tłuszczu)
  • Rukola
  • Sałata lodowa
  • Krążki cebuli
  • Pomidor
  • Bekon
  • Majonez
  • Ketchup
  • Nachosy
  • BBQ
  • Ser żółty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁEK:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na bułki. W misce kruszymy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Całość ugniatamy do momentu, aż nasze drożdże się rozpuszczą i staną się bardziej płynne. Następnie dodajemy łyżkę mąki i 5 łyżek mleka – mieszamy aż pozbędziemy się wszelkich grudek i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Przesianą mąkę łączymy z naszym rozczynem który po 20 minutach powinien nam trochę urosnąć. Na koniec wlewamy resztę mleka, sól i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i długo ugniatamy, aż ciasto nabierze jednolitej struktury. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kroimy na dowolną ilość części, formujemy i kładziemy na blasze z folią do pieczenia. Ponownie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, bułki smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy przez 30 min.

11258555_825700937466810_1214545905_n

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BURGERÓW:

  1. Wyrabiamy naszą wołowinę i formujemy burgera, który powinien być docelowo większy od naszej bułki. Niektórzy praktykują wbicie do mięsa jajka i namoczonej bułki lecz w mojej opinii jest to zupełnie niepotrzebne. Grilujemy nasze burgery na odpowiedniej patelni raz po raz dociskając, by mięso było bardziej soczyste.
  2. Bułkę smarujemy majonezem i ketchupem składając go w ulubiony przez nas sposób.

11245412_825700864133484_2021413714_n

Smacznego!

Dodaj komentarz