Burgery! Któż z nas ich nie lubi? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować je w swojej kuchni!
SKŁADNIKI NA BUŁKI:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 25g drożdży
- 2 łyżki cukru
- Łyżka soli
- Sezam
- ¼ kostki masła
SKŁADNIKI NA BURGERY :
- 0,5 kg wołowiny (najlepiej 20% tłuszczu)
- Rukola
- Sałata lodowa
- Krążki cebuli
- Pomidor
- Bekon
- Majonez
- Ketchup
- Nachosy
- BBQ
- Ser żółty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁEK:
- Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na bułki. W misce kruszymy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Całość ugniatamy do momentu, aż nasze drożdże się rozpuszczą i staną się bardziej płynne. Następnie dodajemy łyżkę mąki i 5 łyżek mleka – mieszamy aż pozbędziemy się wszelkich grudek i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Przesianą mąkę łączymy z naszym rozczynem który po 20 minutach powinien nam trochę urosnąć. Na koniec wlewamy resztę mleka, sól i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i długo ugniatamy, aż ciasto nabierze jednolitej struktury. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Kroimy na dowolną ilość części, formujemy i kładziemy na blasze z folią do pieczenia. Ponownie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, bułki smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy przez 30 min.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BURGERÓW:
- Wyrabiamy naszą wołowinę i formujemy burgera, który powinien być docelowo większy od naszej bułki. Niektórzy praktykują wbicie do mięsa jajka i namoczonej bułki lecz w mojej opinii jest to zupełnie niepotrzebne. Grilujemy nasze burgery na odpowiedniej patelni raz po raz dociskając, by mięso było bardziej soczyste.
- Bułkę smarujemy majonezem i ketchupem składając go w ulubiony przez nas sposób.
Smacznego!