28# Cordon Bleu


Klasyczny Cordon Bleu to nic innego jak ulepszona wersja kotleta. Filet ten nazywany też często kotletem szwajcarskim – po raz pierwszy znalazł się w książkach kucharskich w 1949 roku. Kieszeń taką możemy podawać z żółtym serem i szynką, ale doskonale smakuje on również z serem pleśniowym lub kozim. Pycha!

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/13973197/?claim=cys7v9zcnen”>Follow my blog with Bloglovin</a>

SKŁADNIKI:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Kilka plasterków dobrej szynki
  • Kilka plasterków żółtego sera
  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Pół szklanki mleka
  • Słodka papryka
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 20 min do lodówki. Fileta wysuszamy i rozbijamy w taki sposób, aby mięso się nam nie rozwaliło. Przyprawiamy pieprzem, solą i ulubionymi przyprawami.

2. Na tak przygotowany filet kładziemy plaster sera i szynki (opcjonalnie dodajemy odrobinę musztardy) i składamy w pół. Można spiąć go dodatkowo wykałaczką.

3. Wbijamy jajko do głębokiego talerza, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Sznycle maczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do złotego koloru.

Smacznego!

  

Dodaj komentarz