29# Rolady Śląskie


Od lat mieszkam na Górnym Śląsku. Wiele osób nie wybaczyłby mi, gdyby na tym blogu nie pojawił się klasyk kuchni śląskiej. Warto wspomnieć, że tradycyjny obiad śląski to nie tylko rolada, ale też kluski i modra kapusta. Wielka trójca na niedzielnym talerzu każdego Ślązaka. Zapraszam na podróż do doskonałych smaków, serwowanych w moim regionie nieprzerwanie od wielu lat.


SKŁADNIKI NA ROLADĘ:

  • plastry wołowiny
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • 10 dag boczku
  • musztarda
  • szklanka wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka pszenna
  • sól pieprz

SKŁADNIKI NA KLUSKI ŚLĄSKIE:

  • Ugotowane ziemniaki – najlepiej ubite i wystudzone.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko

SKŁADNIKI NA MODRO KAPUSTE:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • 3 plastry boczku
  • 1-2 łyżki octu
  • opcjonalnie: odrobina smalcu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ROLADY:

1. Pierwszym naszym krokiem będzie pozbycie się wszelkich niedoskonałości w mięsie. Następnie ubijamy je dość płasko tłuczkiem. Rozbite mięso solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Na tak przygotowany plaster mięsa kładziemy plaster ogórka, boczku i świeżą cebulę.

2. Mięso zwijamy w rulon i dość mocno zawijamy białą nitką. Górną część naszej rolady solimy i kładziemy na rozgrzany olej. Mięso smażymy do momentu w którym się zarumienią. Wlewamy szklankę wody, liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego. Sos zagęszczamy ponadto wodą wymieszaną z odrobiną mąki i całość dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KLUSEK ŚLĄSKICH:

1. Ziemniaki gotujemy. Następnie je ubijamy i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym naszym krokiem będzie dodanie mąki ziemniaczanej i jajka. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

2. Formujemy nasze kluski śląskie pamiętając o charakterystycznej dziurce. Gotujemy w osolonej wodzie i czekamy aż wypłyną na wierzch.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MODREJ KAPSUTY:

1. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy posoloną wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min, aż kapusta zmięknie.

2. Boczek kroimy i smażymy wraz z cebulą. Kiedy wszystko się zeszkli wrzucamy naszą odcedzoną kapustą i smażymy przez kilka minut. Całość solimy, pieprzymy. Na sam koniec dajemy odrobinę cukru i ocetu po czym całość mieszamy.

Smacznego!

  

Dodaj komentarz