33# Burrito z Chilli Con Carne


Kuchnia meksykańska oparta jest głównie na fasoli, kukurydzy i papryki chilli w wielu ich odmianach. A gdyby tak zamknąć je w pyszny pszenny placek? Burrito  – bo o tej potrawie dzisiaj – uwielbiane jest już niemal na całym świecie. Za smak, za możliwość dowolnego eksperymentowania  i przede wszystkim za łatwość wykonania. Burrito doskonale smakuje z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Podawać je można zarówno z salsą jak i guacamole.

 SKŁADNIKI NA TORTILLE:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160ml gorącej wody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA CHILI CON CARNE:

  • 1 cebula
  • Czosnek
  • Kmin rzymski
  • Oregano
  • 500g wołowiny
  • Oliwa
  • 100ml bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka fasoli
  • 1 papryka
  • Szczypta cukru
  • Pieprz Cayenne
  • Świeża kolendra
  • sól

DODATKI:

  • Ser
  • Ryż po meksykańsku
  • Guacamole
  • Salsa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, którą mieszamy wraz z szczyptą soli. Do tak przygotowanej miski wlewamy 160ml wrzącej wody. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Całość ugniatamy i odstawiamy na jakiś czas. Ciasto dzielimy na 6-8 części i ugniatamy je w kulki. Tak przygotowaną kulkę rozgniatamy na posypanym mąką stole i wałkujemy na okrągły kształt. Rozgrzewamy suchą patelnię na której wrzucamy nasze placki. Te smażymy niecałą minutę z jednej strony i około 20/30 sekund z drugiej strony.
  2. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i cebulę, którą musimy zeszklić. Dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski oraz szczyptę oregano. Po pewnym czasie dodajemy mięso i całość smażymy do momentu w którym nasze mięso lekko się zarumieni. Po chwili dodajemy pomidory pokrojone z bulionem w kostkę oraz dusimy całość przez 10 minut. Następnie doprawiamy papryczką chilli, świeżą kolendrą, solą oraz pieprzem cayenne. Na koniec dodajemy fasolę oraz opcjonalnie kukurydzę z papryką.
    image1
  3. Nasz farsz zawijamy w tortilli, posypujemy go serem i zawijamy. Całość możemy jeszcze podpiec na opiekaczu, by nadać naszemu burrito chrupkości i wyjątkowego koloru.

Smacznego!

Dodaj komentarz