Kuchnia meksykańska oparta jest głównie na fasoli, kukurydzy i papryki chilli w wielu ich odmianach. A gdyby tak zamknąć je w pyszny pszenny placek? Burrito – bo o tej potrawie dzisiaj – uwielbiane jest już niemal na całym świecie. Za smak, za możliwość dowolnego eksperymentowania i przede wszystkim za łatwość wykonania. Burrito doskonale smakuje z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Podawać je można zarówno z salsą jak i guacamole.
SKŁADNIKI NA TORTILLE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160ml gorącej wody
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA CHILI CON CARNE:
- 1 cebula
- Czosnek
- Kmin rzymski
- Oregano
- 500g wołowiny
- Oliwa
- 100ml bulionu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- Puszka kukurydzy
- Puszka fasoli
- 1 papryka
- Szczypta cukru
- Pieprz Cayenne
- Świeża kolendra
- sól
DODATKI:
- Ser
- Ryż po meksykańsku
- Guacamole
- Salsa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, którą mieszamy wraz z szczyptą soli. Do tak przygotowanej miski wlewamy 160ml wrzącej wody. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Całość ugniatamy i odstawiamy na jakiś czas. Ciasto dzielimy na 6-8 części i ugniatamy je w kulki. Tak przygotowaną kulkę rozgniatamy na posypanym mąką stole i wałkujemy na okrągły kształt. Rozgrzewamy suchą patelnię na której wrzucamy nasze placki. Te smażymy niecałą minutę z jednej strony i około 20/30 sekund z drugiej strony.
- Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i cebulę, którą musimy zeszklić. Dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski oraz szczyptę oregano. Po pewnym czasie dodajemy mięso i całość smażymy do momentu w którym nasze mięso lekko się zarumieni. Po chwili dodajemy pomidory pokrojone z bulionem w kostkę oraz dusimy całość przez 10 minut. Następnie doprawiamy papryczką chilli, świeżą kolendrą, solą oraz pieprzem cayenne. Na koniec dodajemy fasolę oraz opcjonalnie kukurydzę z papryką.
- Nasz farsz zawijamy w tortilli, posypujemy go serem i zawijamy. Całość możemy jeszcze podpiec na opiekaczu, by nadać naszemu burrito chrupkości i wyjątkowego koloru.
Smacznego!