34# Skrzydełka z Coca-Colą


Coca-Cola to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Prócz bycia ikoną kultury masowej, staje się też czasem ważnym składnikiem mięsnych potraw. Dziś pokażę Wam jak przygotować iście kowbojskie skrzydełka marynowane z  Colą, która nada daniu słodko-chrupiącej glazury.

SKŁADNIKI:

  • Skrzydełka z kurczaka
  • Szklanka Coca-Coli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki whiskey lub dwie łyżki białego wina
  • Łyżka przecieru pomidorowego/sos barbecue
  • 3 łyżki sosu sojowego
  •  3 łyżki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki kminu
  • Łyżeczka miodu
  • Papryczka chilli / Łyżka ostrej papryki
  • Kilka ząbków czosnku
  • Uprażony sezam
  • Pieprz
  • Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Skrzydełka osuszamy i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajmy, aby wcześniej naciąć je w odpowiednich miejscach, by marynata przeszła do mięsa. Mięso solimy i pieprzymy i doprawiamy imbirem, papryką oraz posiekanym czosnkiem i kminem.
  2. Do naczynia wlewamy Coca-Colę wraz z cukrem brązowym, whiskey, przecierem pomidorym, sos sojowym i miodem. Całość mieszamy ze sobą i zalewamy nasze naczynie żaroodporne ze skrzydełkami. Odkładamy do lodówki na około 40 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasze skrzydełka na 30 minut. Po tym upływie czasu, skrzydełka mieszkamy i zwiększamy temperaturę do 180 stopni na kolejne 20/30 minut.
  4. Prażymy sezam, którym możemy udekorować potrawę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz