Coca-Cola to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Prócz bycia ikoną kultury masowej, staje się też czasem ważnym składnikiem mięsnych potraw. Dziś pokażę Wam jak przygotować iście kowbojskie skrzydełka marynowane z Colą, która nada daniu słodko-chrupiącej glazury.
SKŁADNIKI:
- Skrzydełka z kurczaka
- Szklanka Coca-Coli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/3 szklanki whiskey lub dwie łyżki białego wina
- Łyżka przecieru pomidorowego/sos barbecue
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki papryki słodkiej
- Pół łyżeczki kminu
- Łyżeczka miodu
- Papryczka chilli / Łyżka ostrej papryki
- Kilka ząbków czosnku
- Uprażony sezam
- Pieprz
- Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Skrzydełka osuszamy i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajmy, aby wcześniej naciąć je w odpowiednich miejscach, by marynata przeszła do mięsa. Mięso solimy i pieprzymy i doprawiamy imbirem, papryką oraz posiekanym czosnkiem i kminem.
- Do naczynia wlewamy Coca-Colę wraz z cukrem brązowym, whiskey, przecierem pomidorym, sos sojowym i miodem. Całość mieszamy ze sobą i zalewamy nasze naczynie żaroodporne ze skrzydełkami. Odkładamy do lodówki na około 40 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasze skrzydełka na 30 minut. Po tym upływie czasu, skrzydełka mieszkamy i zwiększamy temperaturę do 180 stopni na kolejne 20/30 minut.
- Prażymy sezam, którym możemy udekorować potrawę.
Smacznego!