Sezon grillowy powoli dobiega końca. W tym celu pokażę Wam dzisiaj jak przyrządzić pyszne kebaby na patyku. To danie serwowane przede wszystkim w kuchni greckiej i tureckiej. W wielu lokalnych odmianach przyrządza się go też na Bałkanach pod nazwą „ćevapčići”, w Albanii pod nazwą qofte, czy w Rumunii jako mititei.
SKŁADNIKI:
- 500g jagnięciny lub wołowiny
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Papryczka chilli
- Oregano
- Imbir
- Tymianek
- Kmin rzymski
- Papryka słodka
- Przyprawa do gyrosa
- Mięta/kolendra
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i chilli. Całość wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Do powstałej pasty dodajemy drobno posiekaną miętę lub świeżą kolendrę.
- Mięso łączymy z naszą pastą i dodajemy jajko, słodką paprykę, imbir, oregano, przyprawę do grosa, kmin rzymski i tymianek. Nie możemy zapomnieć przy tym również o soli i pieprzu. Gdy mięso będzie zbyt rzadkie, warto dodać również odrobinę mąki.
- Odstawiamy mięso na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej). Następnie lekko zwilżonymi rękoma formujemy na patykach nasze kebaby. Możemy je również obtoczyć w bułce tartej by nadać im więcej chrupkości.
- Kebaby wrzucamy na rozgrzanego grilla i podajemy z sosem czosnkowym, tzatzikami bądź chlebkiem.
Smacznego!