35# Kebab na patyku


Sezon grillowy powoli dobiega końca. W tym celu pokażę Wam dzisiaj jak przyrządzić pyszne kebaby na patyku. To danie serwowane przede wszystkim w kuchni greckiej i tureckiej. W wielu lokalnych odmianach przyrządza się go też na Bałkanach pod nazwą „ćevapčići”, w Albanii pod nazwą qofte, czy w Rumunii jako mititei.

SKŁADNIKI:

  • 500g jagnięciny lub wołowiny
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Papryczka chilli
  • Oregano
  • Imbir
  • Tymianek
  • Kmin rzymski
  • Papryka słodka
  • Przyprawa do gyrosa
  • Mięta/kolendra
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i chilli. Całość wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Do powstałej pasty dodajemy drobno posiekaną miętę lub świeżą kolendrę.
  2. Mięso łączymy z naszą pastą i dodajemy jajko, słodką paprykę, imbir, oregano, przyprawę do grosa, kmin rzymski i tymianek. Nie możemy zapomnieć przy tym również o soli i pieprzu. Gdy mięso będzie zbyt rzadkie, warto dodać również odrobinę mąki.
  3. Odstawiamy mięso na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej). Następnie lekko zwilżonymi rękoma formujemy na patykach nasze kebaby. Możemy je również obtoczyć w bułce tartej by nadać im więcej chrupkości.
  4. Kebaby wrzucamy na rozgrzanego grilla i podajemy z sosem czosnkowym, tzatzikami bądź chlebkiem.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz