43# Łazanki


W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak przygotować tradycyjne łazanki z kapustą. W polskiej kuchni serwuje się je najczęściej w połączeniu z grzybami i kiełbasą. W opcji dla ambitnych pokażę również jak przygotować własny makaron! Startujemy!

SKŁADNIKI NA MAKARON:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szkalnki letniej wody
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAKARONU:

  1. Wysypujemy mąkę na stolnicę i wyrabiamy w niej otwór do którego wbijamy jajka wraz ze szczyptą soli. W następnym kroku urabiamy ciasto wlewając do niego stopniowo wodę. Gdy ciasto zrobi się gładkie odstawiamy je na około 10 minut.
  2. Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy podsypując mąką – jeśli lubicie grubszy makaron nie musicie wałkować go bardzo cienko. W tym kroku warto wykorzystać specjalną maszynkę do makaronu, ale użycie wałka nie będzie żadną zbrodnią.
  3. Rozwałkowane ciasto kroimy w paski a następnie w małe kwadraciki i odstawiam na moment do wyschnięcia.
  4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się miękki.

SKŁADNIKI NA ŁAZANKI:

  • wcześniej przygotowany makaron
  • 90 dag kiszonej kapusty
  • kilka większych pieczarek
  • kiełbasa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ŁAZANEK:

  1. Kapustę szatkujemy a następnie wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy wraz z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy kapusta będzie już ugotowana – odcedzamy wodę.
  2. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, grzyby i kiełbasę.
  3. Na patelnię wrzucamy naszą kapustę po czym wszystko mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem. Doprawiamy wedle uznania. Dla lepszego efektu, całość możemy umieścić w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40 minut.

Smacznego!

2 uwagi do wpisu “43# Łazanki

Dodaj komentarz