W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak przygotować tradycyjne łazanki z kapustą. W polskiej kuchni serwuje się je najczęściej w połączeniu z grzybami i kiełbasą. W opcji dla ambitnych pokażę również jak przygotować własny makaron! Startujemy!
SKŁADNIKI NA MAKARON:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 szkalnki letniej wody
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAKARONU:
- Wysypujemy mąkę na stolnicę i wyrabiamy w niej otwór do którego wbijamy jajka wraz ze szczyptą soli. W następnym kroku urabiamy ciasto wlewając do niego stopniowo wodę. Gdy ciasto zrobi się gładkie odstawiamy je na około 10 minut.
- Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy podsypując mąką – jeśli lubicie grubszy makaron nie musicie wałkować go bardzo cienko. W tym kroku warto wykorzystać specjalną maszynkę do makaronu, ale użycie wałka nie będzie żadną zbrodnią.
- Rozwałkowane ciasto kroimy w paski a następnie w małe kwadraciki i odstawiam na moment do wyschnięcia.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się miękki.
SKŁADNIKI NA ŁAZANKI:
- wcześniej przygotowany makaron
- 90 dag kiszonej kapusty
- kilka większych pieczarek
- kiełbasa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ŁAZANEK:
- Kapustę szatkujemy a następnie wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy wraz z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy kapusta będzie już ugotowana – odcedzamy wodę.
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, grzyby i kiełbasę.
- Na patelnię wrzucamy naszą kapustę po czym wszystko mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem. Doprawiamy wedle uznania. Dla lepszego efektu, całość możemy umieścić w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40 minut.
Smacznego!
Super przepis na łazanki, dzięki
Cieszę się i służę pomocą!