44# Parówki w cieście francuskim


Ciasto francuskie znane jest w Polsce przynajmniej od XVIII wieku. To dość sporo czasu, by odnaleźć wiele sposobów jego zastosowania. Dziś nie przepis, a pomysł na smaczną przekąskę, której wykonanie nie zajmie nam wiele czasu. Do dzieła! 

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie
  • parówki
  • opcjonalnie: ser
  • sos: czosnkowy, pomidorowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciasto kroimy w paski o szerokości 2 cm.
  2. Kroimy parówki na mniejsze części i wraz z serem owijamy go ciastem francuskim.
  3. Tak przygotowane kawałki smarujemy białkiem, by nadać im odpowiedniego koloru i smaku. Możemy wówczas posypać nasze ciasto ulubioną przyprawą lub sezamem.
  4. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 15 min.

 

Smacznego!

 

 

Jedna uwaga do wpisu “44# Parówki w cieście francuskim

Dodaj komentarz