45# Pierniki świąteczne


Święta za pasem, więc warto poczynić starania, by dołożyć do nich coś od siebie! W dzisiejszym przepisie pokażę Wam, jak przygotować domowe pierniki, które wypełnią wasz dom cudownym aromatem. Z tej okazji, życzę Wam również drodzy Zgotowani wszystkiego co najlepszego w te święta!

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 130g masła
  • 100g ciemnego miodu
  • 350g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do roztrzepanych jajek dodajemy miękkie masło, miód i cukier. Całość ucieramy na puszystą masę.
  2. W następnym kroku do naszej masy dodajemy mieszankę mąki żytniej z pszenną, a także przyprawę piernikową, imbir, kardamon, kakao i sodę oczyszczoną.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę i wałkujemy nasze ciasto.
  4. Za pomocą foremek wycinamy nasz ulubione, świąteczne kształty.
  5. Pierniki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 7-8 minut.
  6. Dekorujemy wedle własnego uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz