Święta za pasem, więc warto poczynić starania, by dołożyć do nich coś od siebie! W dzisiejszym przepisie pokażę Wam, jak przygotować domowe pierniki, które wypełnią wasz dom cudownym aromatem. Z tej okazji, życzę Wam również drodzy Zgotowani wszystkiego co najlepszego w te święta!
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 130g masła
- 100g ciemnego miodu
- 350g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do roztrzepanych jajek dodajemy miękkie masło, miód i cukier. Całość ucieramy na puszystą masę.
- W następnym kroku do naszej masy dodajemy mieszankę mąki żytniej z pszenną, a także przyprawę piernikową, imbir, kardamon, kakao i sodę oczyszczoną.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i wałkujemy nasze ciasto.
- Za pomocą foremek wycinamy nasz ulubione, świąteczne kształty.
- Pierniki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 7-8 minut.
- Dekorujemy wedle własnego uznania.
Smacznego!