Dziś pomysł na indyjskie danie w brytyjskim wydaniu. Kurczak Tikka Masala to doskonale połączenie kurczaka z jogurtowo-pomidorowym sosem przepełnionym paletą aromatycznych przypraw. Lecę do kuchni!
SKŁADNIKI DO GARAM MASALA:
- 5 goździków
- łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka kolendry
- 5-6 ziaren kardamonu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta soli
SKŁADNIKI DO KURCZAKA TIKKA MASALA:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki przyprawy garam masala
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- papryka
- 2 duże cebule
- łyżka oleju
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki garam masala
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- świeżo starty imbir
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,3l wody
- świeża kolendra
- łyżka kurkumy
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka cynamonu
- sól
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
- 100ml śmietanki 18%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni prażymy goździki, kolendrę, liście laurowe, kmin rzymski, pieprz i kardamon. Następnie wrzucamy wszystko do moździerza z solą i dokładnie mielimy.
- Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka marynujemy z 4 łyżkami jogurtu 4 łyżkami garam masala oraz pokrojoną w większą kostkę cebulą i papryką. Mięso z marynatą odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Na garnka wlewamy trochę oleju i podsmażamy na nim pozostałą przyprawę garam masala. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodajemy całą główkę pokrojonego czosnku oraz starty imbir. Całość dokładnie podsmażamy.
- Do garnka wlewamy 1 puszkę pomidorów wraz z 1l wody – gotując na wysokim ogniu przez 30 minut by wszystko nam się zredukowało.
- Dodajemy przyprawy: kurkumę która nada kolor, pieprz cayenne, cynamon, sól oraz szklankę wody, jogurt, masło i śmietankę.
- Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Kurczaka w marynacie smażymy na patelni z odrobiną oleju. Gdy kurczak delikatnie się zarumieni wrzucamy go do sosu w którym zmięknie po około 10 minutach.
Smacznego!