Drodzy Zgotowani! Z okazji Świąt Wielkanocnych chciałbym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze – zarówno na stole jak i w Waszym prywatnym życiu. Dziś przedstawiam Wam przepis na świąteczny żurek!
SKŁADNIKI NA ZAKWAS:
- 100g mąki żytnej
- 500ml ciepłej wody
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- piętka z chleba
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki gorczycy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAKWASU:
- Do słoika wsypujemy mąkę oraz ciepłą wodę. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy je ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
- Zakwas przykrywamy gazą lub ścierką i umacniamy recepturką. Zakwas musi mieć trochę powietrza. Odstawiamy go na kilka dni, by się ukisił.
SKŁADNIKI NA ŻUREK:
- kiełbasa
- 1,5l wody
- 500ml zakwasu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100g wędzonego boczku
- gotowane jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- do 1-1,5l wody wrzucamy kiełbasę.
- Na patelni smażymy cebule wraz z kilkoma ząbkami czosnku. Następnie wrzucamy je do naszej wody z kiełbasą.
- Podsmażamy boczek, który w następnej kolejności będzie lądował do naszej wody.
- Na koniec dodajemy nasz zakwas i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, wybranymi przez siebie przyprawami.
Smacznego!