#51 Żurek Wielkanocny


Drodzy Zgotowani! Z okazji Świąt Wielkanocnych chciałbym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze – zarówno na stole jak i w Waszym prywatnym życiu. Dziś przedstawiam Wam przepis na świąteczny żurek! 

SKŁADNIKI NA ZAKWAS:

  • 100g mąki żytnej
  • 500ml ciepłej wody
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • piętka z chleba
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki gorczycy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAKWASU:

  1. Do słoika wsypujemy mąkę oraz ciepłą wodę. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy je ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Zakwas przykrywamy gazą lub ścierką i umacniamy recepturką. Zakwas musi mieć trochę powietrza. Odstawiamy go na kilka dni, by się ukisił.

SKŁADNIKI NA ŻUREK:

  • kiełbasa
  • 1,5l wody
  • 500ml zakwasu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100g wędzonego boczku
  • gotowane jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. do 1-1,5l wody wrzucamy kiełbasę.
  2. Na patelni smażymy cebule wraz z kilkoma ząbkami czosnku. Następnie wrzucamy je do naszej wody z kiełbasą.
  3. Podsmażamy boczek, który w następnej kolejności będzie lądował do naszej wody.
  4. Na koniec dodajemy nasz zakwas i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, wybranymi przez siebie przyprawami.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz