52# Kurczak Teriyaki


„Terikayi” pochodzi od japońskiego czasownika teru, a więc błyszczeć. Wszystko to za sprawą doskonałej marynaty w skład której najczęściej wchodzą: sos sojowy, cukier brązowy czy miód. Nutka słodkości oraz pikanterii pojawi się na naszych talerzach również dzisiaj. Przed wami błyszczący kurczak teriyaki!

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
  • 3/4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu cayenne lub świeżo pokrojonej chilli
  • sok z 1/4 cytryny
  • sezam
  • cebulka dymka
  • pieprz
  • olej
  • dodatki wedle uznania: ryż, makaron, warzywa: marchew, fasola mung, ogórek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę i wrzucenia go do małego, żaroodpornego naczynia.
  2. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy kolejno: miód, sos sojowy, paprykę słodką, pieprz cayenne, sok z cytryny, pieprz oraz łyżkę oleju.
  3. Całość dokładnie mieszamy i marynujemy w lodówce. Im dłużej, tym lepiej.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  5. Do naczynia wlewamy odrobinę wody, by nasz miód nie skarmelizował się podczas pieczenia.
  6. Pieczemy 15-20 minut.
  7. Kurczaka posypujemy sezamem i cebulę dymką.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

 

 

 

Jedna uwaga do wpisu “52# Kurczak Teriyaki

Dodaj komentarz