„Terikayi” pochodzi od japońskiego czasownika teru, a więc błyszczeć. Wszystko to za sprawą doskonałej marynaty w skład której najczęściej wchodzą: sos sojowy, cukier brązowy czy miód. Nutka słodkości oraz pikanterii pojawi się na naszych talerzach również dzisiaj. Przed wami błyszczący kurczak teriyaki!
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
- 3/4 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka pieprzu cayenne lub świeżo pokrojonej chilli
- sok z 1/4 cytryny
- sezam
- cebulka dymka
- pieprz
- olej
- dodatki wedle uznania: ryż, makaron, warzywa: marchew, fasola mung, ogórek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę i wrzucenia go do małego, żaroodpornego naczynia.
- Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy kolejno: miód, sos sojowy, paprykę słodką, pieprz cayenne, sok z cytryny, pieprz oraz łyżkę oleju.
- Całość dokładnie mieszamy i marynujemy w lodówce. Im dłużej, tym lepiej.
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Do naczynia wlewamy odrobinę wody, by nasz miód nie skarmelizował się podczas pieczenia.
- Pieczemy 15-20 minut.
- Kurczaka posypujemy sezamem i cebulę dymką.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Uwielbiam tego kurczaka! najlepszy przepis na świecie. polecam